Starzenie się jest naturalnym procesem, którego nie można w żaden sposób uniknąć. Możesz jednak zminimalizować jego negatywne skutki, które często wynikają z niedoborów kluczowych składników odżywczych, witamin i minerałów w diecie seniora. O jakich mowa? Sprawdź!
Dieta seniora – dlaczego jest tak ważna?
Zdrowa i zbilansowana dieta nie powinna być jedynie modą, a codziennością każdego człowieka – niezależnie od wieku. Jej rola z czasem jednak zyskuje na znaczeniu – seniorzy są bardziej narażeni na występowanie chorób cywilizacyjnych. Wśród nich można wymienić takie jak m.in.:
-
cukrzyca typu 2,
-
nadwaga i otyłość,
-
nadciśnienie tętnicze,
-
zaburzenia przemiany lipidów (hiperlipidemia),
-
choroby sercowo-naczyniowe.
Dzieje się tak ze względu m.in. na mniejszą przyswajalność substancji odżywczych, spowolniony metabolizm czy też osłabienie tkanek.
Osoby starsze powinny zatem zwracać zdecydowanie większą uwagę na to, co pojawia się na ich talerzu. W grę wchodzi nie tylko poprawa wyników badań, a więc profilaktyka chorób, ale również lepsze samopoczucie i więcej energii witalnej.
Bardzo istotne jest dostarczanie organizmowi składników odżywczych, witamin i minerałów, w przypadku których występuje największe ryzyko niedoborów. Nie bez znaczenia pozostaje również sposób przyrządzania potraw – powinny być nie tylko pełnowartościowe, ale przede wszystkim łatwe do spożycia.
Dieta dla seniora powinna zawierać przede wszystkim:
-
warzywa i owoce będące źródłem mikro- i makroelementów, jak również błonnika i przeciwutleniaczy,
-
pełnoziarniste produkty zbożowe,
-
nabiał (niskotłuszczowy),
-
zdrowe tłuszcze, w tym kwasy omega-3 i -6,
-
orzechy, pestki, nasiona.
Osoby starsze powinny również pilnować odpowiedniego nawodnienia. Dzienna dawka wody to min. 2 litry dla mężczyzn, a dla kobiet – nawet 2,5 litra. Dzięki temu zadbasz o prawidłowy poziom wody w komórkach.
Składniki odżywcze, witaminy i minerały dla seniora – czego nie może zabraknąć w jego diecie?
Dieta dla osób starszych powinna składać się ze zdrowych tłuszczów, które stanowią dla ich organizmów jedno z najważniejszych źródeł energii. Ponadto zapewniają właściwą regulację termiczną. Najlepiej stawiać na jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ogromne wsparcie dla zdrowia serca, mózgu, wzroku, a do tego wspomagają odporność. Ich źródłem są m.in. tłuste ryby morskie, tran czy też oleje roślinne.
Białko to kolejny obowiązkowy składnik diety seniora. To właśnie ono jest podstawowym budulcem tkanek, a do tego wspomaga procesy regeneracji w organizmie. Trzeba jednak uważać z jego spożyciem – nadmiar może stanowić zbyt duże obciążenie zarówno dla nerek, jak i wątroby.
Nie bez znaczenia pozostaje rola witamin. Na pierwszy plan wysuwa się witamina A, która odpowiada za prawidłowe widzenie, dobrą kondycję skóry, a do tego reguluje pracę układu immunologicznego. Niedobór tego składnika w diecie to prosta droga m.in. do osłabienia odporności, pogorszenia wzroku, czy też utraty apetytu.
Witaminy z grupy B to także absolutne niezbędniki dla seniorów. Bez nich trudno o prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu nerwowego czy mięśniowego. Ponadto biorą one udział w metabolizmie składników odżywczych czy też produkcji krwinek czerwonych.
Sięgnij również po suplement dla seniora z witaminą D3. Powód? Dzięki niej wapń lepiej się przyswaja, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej zadbać o zdrowe i mocne kości. Ponadto obniża się także ryzyko rozwoju osteoporozy. “Witamina słońca” jest kluczowa dla odporności i zwalczania stanów zapalnych.
Ponadto w produktach dla osób starszych szukaj również m.in. witaminy C, żelaza czy też magnezu
Artykuł sponsorowany